Shrnutí toho co naleznete v nové verzi známého komunikačního programu ICQ.

Jsem si celkem jistý, že každý ví o jaký program se jedná. Je to zkrátka komunikační program, jehož základní funkce spočívá v odesílání tzv. instatních zpráv, které se prakticky okamžitě zobrazí adresátovi. Dalo by se to přirovnat k SMS na mobilních telefonech, tyto zprávy jsou však odesílány prostřednictvím sítě internet.

Co je tedy nového v ICQ 5.1 ?

Přibyly krátké animace tZers, které můžete poslat stejně snadno jako například smajlíka, za tohle dávám pánům od ICQ +, protože mě některé tZerové dost pobavili, ještě jsem nezkoušel co se stane když je pošlu do jiného nebo staršího klienta, ale snad to bude vyřešené alespoň tak, že si adresát bude moci animaci přehrát v prohlížeči.

Dva nové skiny. Další velké plus je, že si ještě před přihlášením můžete zvolit status. Už se mi párkrát stalo, že jsem chtěl být online ale neměl jsem zájem číst něčí moudra. Teď se můžu rovnou přihlásit jako invisible, dříve to nešlo.

Další novinkou je notifikace při přihlášení lidí, které máte v kontakt listu. Zkrátka vám vpravo dole z lišty vyjede okno s informací kdo se přihlásil, já osobně jsem toto okamžitě vypnul, protože v tom nevidím kromě rušení žádný účel - ale možná se to někomu hodit bude.

Také je nyní hned nad kontakt listem vaše přizdívka s devilem, resp. fotografií kterou máte na ICQ + nový smajlíci s tím, že si můžete nechat i ty staré. Já jsem si nechal nový, protože jsou dobře trhlý :).

icq_5.1.jpg

Vedle výběru statusu jsou nyní dvě ikonky, přes jednu můžete snadno změnit ICQ zvuky (pro příjem zprávy, autorizace, sms atd.). Sice nechápu proč je pro takovou rize doplňkovou funkci ikona, ale budiž. Opět jsou některý zvuky vtipný, asi si nějaký stáhnu a dám si ho jako upozornění na příchozí SMS - zvuky pro ICQ zprávy totiž nepoužívám. Další ikonkou je jakýsi Instant match, kde hodnotíte lidi ve svém CL. Na fotce vidíte onen Instant match s filtrem pouze na ženy. Koukám, že minimálně dva muži v mém CL si při registraci zvolili že jsou ženy :).

Co se změnilo ?

Změny se děli hlavně v oblasti hledání kontaktů a práce s nimi. Vzniklo totiž nové menu ,,Contacts" odkud se nyní přidávají a hledají kontakty. To vidím jako přínos, protože je ICQ přehlednější, ovšem to že sem byly přesunuty i ikony na úpravu zobrazení kontaktů (offline/online;podle skupin/bez skupin) to mě osobně dost vadí, zvlášť když tyto ikony byly nahrazeny jinými, kterými se ovládají v podstatě off topic kraviny :).

A co se v ICQ zlepšilo ?

Tyto informace jsem pouze převzal, protože je nejsem schopný ověřit i když je pravda že přihlašování se zdá být rychlejší. Kromě tedy zmíněného lepšího a rychlejšího přihlašování by mělo být zlepšeno rozhraní pro uživatele a menu. Já však žádné výrazné rozdíly nevidím. Také by měla být lepší kvalita Voice chatu využitím nejnovější VOIP technologie.

2 komentáře

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Antonín Daněk

    Ještě bych chtěl říct, že se mi dřív stávalo, že mi jaksi uvízla nějaká away message. Zkrátka jsem ji kolikrát změnil a nějaka stará se mi vrátila i když jsem vypnul automatický nastavování away po urcčitým čase. Zdá se že už je to v pohodě, ale to ještě ukáže čas.

  2. 2
    M16A2

    Tohle všechno už měla miranda před rokem ...