Kolik žhavých diskuzí na toto téma jste měli? Věřím, že mnoho. Takový flame war nemůže chybět na žádném správném fóru.

Co se stane, když dva důchodci neví o čem hovořit? Nahodí řeč o počasí, o ceně másla v Ternu oproti Interpsparu nebo jiné univerzální téma, ke kterému má každý co říct. A jak to bude s námi ? My to budeme mít daleko snazší, prostě se začneme bavit o tom, jaký operační systém je nejlepší.

Není žádná správná odpověď

Pamatuji si, jak se nás minulý rok zeptal profesor na mikroprocesorovou techniku. Víte jaký operační systém je nejlepší? V duchu jsem si řekl: „Bože to snad ne, přece se nebudeme takhle hloupě hádat i ve škole." Ze třídy se ozvalo několik výkřiků: Windows !! Linux !! (tak týhle jsem byl autor já icon_lol.gif ) Profesor si nás chvíli prohlížel a pak odvětil. Čekal jsem, že se mě zeptáte: A na co ten operační systém chcete používat?

Ano přesně tak. Otázka: „Jaký operační systém je nejlepší ?", je naprosto hloupá, lépe řečeno neúplná. Takže jí neřešte nebo budete vypadat hloupě a neúplně. icon_smile.gif (Ale nechte si to na důchod. Budeme v MHDčku řešit jůnyxy či wokna a omladina se bude smát, co za kraviny to řešíme.)

Nejsilnější část operačního systému je jeho administrátor

Vyberte si takový operační systém, jaký vám vyhovuje a vykašlete se na narážky lidí kolem vás. Jestli vám vyhovuje, můžete si být jistí, že jste si vybrali ten nejlepší operační systém. Nejlepší operační systém pro vás.

Nejste technik, jehož práce je dávat dohromady zaneřáděné instalace OS nebo beta tester programů? Pak nezapomeňte, že OS a programy jsou jenom nástroje. Lidštěji řečeno, je to lopata, která má k něčemu sloužit. Takže proč brát na komára raketomet ?

V dnešní době warez fór a P2P sítí, se všichni soustředí na to, aby měli ty nejlepší lopaty na světě. Myslí si, že toho potom s počítačem dokážou víc. Opak je ale mnohdy pravdou. Člověk se znalostmi tak v pohodě převálcuje za pomoci dětské lopatky řidiče moderního jeřábu, který ho ale neumí ovládat.

Něčeho podobného jsem teď bohužel svědkem u jednoho mého spolužáka. Sice má pevný disk plný nadupaných frameworků, ale není schopen dát dohromady ani jednoduchej redakční systém. Redakční systém, který se dá zrealizovat několika dotazy na databázi, okořeněnými několika cykly se špetkou logických podmínek. Žádná věda tam není.

Nechci tím říct, abyste se vrátili na Windows 95 a postahovali z archivů starší verze všech programů. Jenom to chce neřešit tolik operační systém nebo softwarovou výbavu a zaměřit se hlavně na znalosti.

Pozn.: Autor tohoto článku preferuje OS Linux - konkrétně Ubuntu. Má však nainstalován i OS Windows XP, který nedávno vyměnil za Windows Vista. Nyní využívá téměř výhradně Windows Vista, protože chce poznat výhody a nevýhody tohoto pro něj nového systému.

P.S.: K článku mě inspiroval včerejší monolog výše zmíněného profesora na mikroprocesorovou techniku, při němž jsem měl pocit, jako kdyby četl některé články.

8 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    MzK

    Také jsem spokojený uživatel linuxu. To bych nazval asi tak, že si umím nainstalovat program, něco nastavit a víc nepotřebuji. OS není účel, jenom prostředek přes který se dostanu ke zdroji (program). Používám také (K)ubuntu společně s dualbotem (Vista) kterou používám míň než málo :)
    OT: Je mi jedno jestli mi Opera běží na Win nebo Lin :)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  2. 2
    Scotty

    Kdyz clovek bude testovat programovan na .NET frameworku pro ruzny platformy, tak proste potrebuje vic druhu frameworku... Ale to tebe nezajima, radsi budes buzerovat. Ona samotna instalace Visual Studia nainstaluje dost frameworku. Navic doba jde stale dal, nektery aplikace pouzivaj framework ve verzi 1.1, nektery 2.0 a jiny uz treba 3.0! Proste pokud chces mit pocitac POUZITELNEJ, tak tam ty frameworky mit musis.
    A pokud se mam vyjadrit k dalsi casti urazky moji osoby, tak reknu jen to, ze kazdy nejak zacinal... A chtel bych videt treba tebe, jak bys neco stavel (treba dum) nebo konstruoval... Tam bysme se asi taky nemohli srovnavat! Pro me by to taky veda nebyla, ale pro tebe?! Tot otazka! Tak se ku*va do me n*ser - co ti neni rovno, po tom je ti ho*no!

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  3. 3
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    MzK: icon_wink.gif


    Scotty: A od kdy ty testuješ programování na .NET frameworku? icon_lol.gif

    Jaký další urážky? Jediný co se tě tu týká je tvoje neschopnost napsat jednoduchej SQL dotaz. Že si bereš k srdci i něco dalšího, za to já nemůžu.

    Každej nějak začíná, to jo. Jenže ty začínáš už 4 roky, přečetl jsi několik knížek o programování a absolutně tě to nepoznamenalo.

    "Pro me by to taky veda nebyla, ale pro tebe?!" Klidně do mě rejpej, pokud to bude pravda, ale nevymejšlej si tu prosim tě pohádky. Zajeď se podívat na náš dům a zjistíš, že jsme ho kompletně zateplovali, měnili okna a dveře. Jednou za čas zase jezdim za tátou, kde se dost rapidně přestavuje barák. Věř, že to všechno nedělaji zedníci. Ty mě znáš jenom jako někoho kdo programuje a sedí v hospodě, ale to neznamená, že nedělám nic jinýho.

    Pokud bys byl jednoznačně dobrej v něčem jiným, tak bych o tom tady asi nemluvil. Ale ty se považuješ za technika a člověka, kterej s počítačema umí. Taky jsi ještě živě pamatuju, jak jsi se chvástal s návštěvnosti na onlinesportu, kterej obhospodařoval muj reakční systém a nápad to byl Pelhřimáka, ty jsi jenom kasíroval za reklamu. Zrovna dneska jsi při měření doslova řekl, že jsi počítačovej expert. Takže jsem tě s chutí použil jako názornej příklad. Sorry, ale kdo moc mele a nic neumí na to musí bejt připravenej.

    Jinak docela čumim, že jsi klesnul tak, že sem taháš úplně jinej obor. Ale když chceš, tak proč ne. Každopáně bych byl do budoucna rád, kdybys svoje osobní problémy se mnou řešil buď na živo anebo aspoň přes ICQ, ne v komentářích.

    P.S.: Příště si ty sprostý slova prosim tě vyhvězdičkuj sám. Uráží mě, když musim pouštět na internet takový komentáře, zvlášť když jde o web, pod kterým jsem podepsanej. Denně mažu několik dementních komentářů (vypadá to, že mě nalinkoval nějakej blogýsek), tak nevyužívej toho, že jsi můj spolužák. http://blog.antonindanek.cz...komentar

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) MzK
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) Scotty
  4. 4
    eMDi

    emdi<zavináč>emditečkask

    hehe :) hezky si to napsal :) a docela spravne :) mas dalsi bezvyznamny plus u mne :)icon_razz.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  5. 5
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Díky. Bláhově věřim tomu, že za tři bezvýznamný plusy dostanu jedno středně významný. icon_lol.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) eMDi
  6. 6
    eMDi

    emdi<zavináč>emditečkask

    to si pis, ale neni to mozne zamenit za hotovost :D a ani za polibek :D:D:D

  7. 7
    yetty

    admin74<zavináč>volnytečkacz

    Skvělej článek... Osobně používám Mandrivu, ale proti Woknum nemám v podstatě nic, akorát se mi nechce zbytečně platit za něco co můžu mít zadarmo.Vistu bych rád taky vyzkoušel, ale nechce se mi s tim dělat.

  8. 8
    honza-m

    morin.ja<zavináč>gmailtečkacom

    Jj semnou je to uplne stejny.Proč platit za wokna když mužu myt linux?Mám sice dualboot (ubuntu+xp) ale jen proto že na XPčkách hraju hry icon_smile.gif
    .Jinak je to asi takhle.Windows -- tu prostě byl trochu dřív tak ho lidi používaj bo neví co je to linux.A linux? -- linux is for human begins icon_idea.gif