Říjnové vydání mého měsíčního periodika.

Filmový kroužek z minulého měsíce.

Říjnová pětka

Filmy jsem se pokusil seřadit podle toho jak se mi líbily, první je ten nejlepší. Berte ale v úvahu, že říjnová pětka neobsahuje žádný špatný film. icon_wink.gif

  • The Graduate ; Režie: Mike Nichols ; USA, 1967
    Absolvent je starší film o mladém čerstvě vystudovaném klukovi. Pochází ze snobské rodiny, což se hodně odrazilo na jeho výchově a stejně tak se to má projevit na jeho budoucím, rodiči naplánovaném, životě.
    Ben je dost nesmělý, ale přesto se zaplete s neodbytnou paní Robinsonovou. Přitom ona i její manžel patří mezi mnohaleté přátele, Benovi rodiny. Setkávají se pak pravidelně, přičemž předmětem těchto setkání je jediná věc: sex. Problém nastává, když Ben poznává dceru paní Robinsonové, do které se zamiluje ...
    Celý film je podporován písněmi z dílny Simon & Garfunkel. Legendy jako je Sound of Silence nebo Mrs. Robinson samozřejmě nechybí.

  • Catch Me If You Can ; Režie: Steven Spielberg ; USA, 2002
    Rodiče hlavního hrdiny Franka se v jeho 16 letech rozvedou. Následkem toho je nucen si vybrat jednoho z rodičů, u něhož bude žít. To je pro něj samozřejmě velice těžké, a tak se rozhodne utéct z domu. Netrvá dlouho a Frank se stává špičkovým podvodníkem. Nepadělá pouze šeky, ale dostal se i mezi piloty velké letecké společnosti. Dále byl právníkem a dokonce i lékařem.
    Je mu na stopě agent FBI Carl, kterého Frank ve většině případů jenom tahá za nos, zkrátka je vždy o krok před ním. Došlo to až tak daleko, že mu Frank zavolal do kanceláře a řekl kde je. Agent si samozřejmě myslel, že blafuje. Asi si dovedete představit, jak se cítil, když později našel na onom místě stopy po jeho pobytu. Carl ale nakonec Franka přelstí, a ten se pod hrozbou vězení stane špičkovým odborníkem v FBI na padělané šeky.

  • Lost in Translation ; Režie: Sofia Coppola ; USA / Japonsko, 2003
    Bob Harris jakožto vážený člověk přijíždí do Tokia, aby natočil reklamu na místní Whiskey. Protože potkává jen velmi málo anglicky mluvících lidí a překladatelé, jakoby překládali jen zlomek toho co říká, cítí se bezmocně a osaměle.
    Další hlavní postavou je Charlotte, která je ve městě se svým manželem. Ten je ale velmi zaměstnaný a ona tak tráví většinu dne sama, nevědíc co dělat. Cítí se bezmocně a osaměle.
    Netrvá dlouho a tito dva lidé se potkají v baru. Následně spolu prožívají mnoho událostí a vytvářejí si mezi sebou jakýsi unikátní vztah.
    Na film mě upozornil můj spolužák, který o Lost in Translation napsal poněkud podrobněji.

  • The Holiday ; Režie: Nancy Meyers ; USA, 2006
    Jsou zde dvě hlavní hrdinky. Amanda (Cameron Diaz) z Los Angeles a Iris (Kate Winslet) bydlící poblíž Londýna. Zatímco Amanda je úspěšná scénáristka filmových trailerů, Irisin plat už tak zajímavý není. Nicméně obě dvě mají problémy s opačným pohlavím (Amandu podvedl přítel, Iris je zamilovaná do zasnoubeného muže), a tak se rozhodnou na chvíli odejít ze svého života.
    Jejich první setkání probíhá skrze instant messenger. Iris totiž nabídla svůj dům na výměnný pobyt, což se Amandě velmi zamlouvalo.
    To, že si obě dívky v nových dočasných obydlích najdou své drahé polovičky snad ani není třeba dodávat. Nicméně není to nudnej film se standardním scénářem, vřele doporučuji.

  • Cruel Intentions 2 ; Režie: Roger Kumble ; USA, 2000
    První díl Cruel Intentions jsem doporučoval již nějaký ten měsíc zpátky.
    Obvykle bývají první díly nepřekonány ... a tentokrát tomu není jinak. icon_smile.gif Prvnímu dílu však ostudu nedělá a jistě si zaslouží hodinu a půl vašeho času. Film je samozřejmě plný sexuálních intrik.

5 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    mikke

    Catch Me If You Can... skvelej film se skvelym soundtrackem. The Graduate si jdu ...ehm koupit :)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Jen do toho.
    Jinak je tam dost srozumitelná angličtina, možná bysme na to mohli kouknout se Zuzkou ve škole.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) mikke
  3. 3
    mikke

    Tak po zkouknuti The Grdauate...bych ten film zaradil az za prvni Catch me a druhej Lost in trsl. Ostatni jsem nevidel a asi ani neuvidim, jestli to nebude na HBO :)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  4. 4
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Mam jediný štěstí, že blog je subjektivní médium, takže se nemusim hádat. icon_smile.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) mikke
    • Na komentář odpověděl(a) mikke v komentáři #5
  5. 5
    mikke

    No jiste, jenom popisuju muj nazor pro ostatni :) ...aby si radsi pustili Catch Me, nez The Graduate :))

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Antonín Daněk