Plánujete studium na STM? Možná byste se měli podívat na tuto komunikaci na fóru FELu.

Upozorňuji, že se jedná pouze o výcuc a je možné, že jsem některé informace omylem zkreslil (nemělo by to tak být). Každopádně jsem sem dával pouze věci, které by mohli zajímat současné a hlavně budoucí studenty STM a ostatní věci jsem vynechával (např. doc.Mgr. Petr Habala, Ph.D. tu řeší také věci, které souvisí s prací AS).

Pokud vás tato problematika zajímá více, doporučuji si pročíst toto téma na diskusním fóru FEL, které je pro tento výcuc podkladem.

  • Bc. Martin Půlpitel upozorňuje na klesající prestiž FEL, protože bylo přijato na STM všech 1081 uchazečů, mezi nimiž jsou i tací, co měli na střední škole průměr z matematiky 3-4.

  • prof.Ing. Zbyněk Škvor, CSc. označil STM za masový program, kde se u uchazečů nepočítá s pokračováním v magisterském studiu. Také podotýká, že prestiž školy neudávají studenti přijatí, ale ti, co něco dokáží (+ profesoři).

  • Bc. Zdeněk Houf říká, že přijatí != zapsaní a že je při přijímacím řízení počítáno s tím, že mnoho studentů se ve skutečnosti nezapíše. Také říká, že na průměru ze SŠ tolik nezáleží, protože se studenti mají šanci vše doučit a ti co to nezvládnou, prostě brzy odejdou.

  • Lukáš Frélich je pobaven nad každoročními stížnostmi o přijetí příliš velkého počtu studentů na STM (600), přičemž letos se jich přijalo ještě více (1081). Přináší myšlenku, že by studenty nemusel mít kdo učit.

  • Bc. Martin Půlpitel upozorňuje, že v propagačních materiálech pro STM se nic o masovosti STM bez navazujícího magisterského studia nepíše a je to tudíž nefér pro nic netušící uchazeče.

  • prof.Ing. Zbyněk Škvor, CSc. tvrdí, že se tolik studentů nikdy nezapíše a nabízí láhev desetileté single malt whisky tomu, kdo nejblíže tipne počet zapsaných studentů.

  • Lukáš Frélich nedoslovně cituje děkana: „já bych přijmul všechny, ať vidíme přesně, kolik studentů nám FIT odčerpá“

  • doc.Mgr. Petr Habala, Ph.D. píše, že se přijímalo vždy více než je kapacita, protože se všichni nezapíšou. Teď se nabírají přesahy větší, protože se zapisuje ještě méně procent z přijatých (studenti si dávají příhlášku na více VŠ).

  • Ondřej Karlík upozorňuje, že kapacita STM není 600 nýbrž 300 studentů a obor je dlouhodobě dvojnásobně přetížen („na karláku je extrémní nedostatek prostor, katedry se hádají víc, než předtím, učí se na chodbách, provádí se další "optimalizace" výuky jako prosemináře, prakticky neexistují ústní zkoušky, ...“).
    Také naznačuje cosi, že STM je v podstatě finanční náplastí FELu.

  • doc.Mgr. Petr Habala, Ph.D. oponuje, že oficiální kapacita je 600, ačkoliv by patrně zasloužila snížení.
    Dále odpovídá, že se očekává mnoho změn a bohužel budou opět pokusnými králíky studenti. Také říká, že možnost pokračování studentů STM na magisterské studium tu bude, jenom kapacita toho magisterského oboru bude o hodně nižší než počet absolventů bakalářského STM a tito studenti budou navíc soutěžit se studenty OI.

  • RNDr. Petr Olšák přichází s velmi zajímavými čísly ohledně zkoušky z algebry. Předmět studovalo 91% studentů, přičemž zkoušku na STM udělalo 52% (na EaI 43%). V příštím roce očekává toto číslo ještě horší, právě kvůli nulové filtraci u přijímacího řízení.

  • prof.Ing. Václav Hlaváč, CSc. píše: „výsledky studentů STM jsou v průměru lepší než u studentů E+I. Když bývala skoro pro všechny studenty přijímací zkouška z matematiky, byl bodový práh vyšší na STM než E+I. Studenti STM tedy nebyli a nejsou žádná béčka.“
    Také říká, že dobří studenti STM nemají problém pokračovat na magisterském studiu, i když pro ně na FELu není stejnojmenný magisterský program.

Můj postoj je asi takový, že mě hodně štve, když někdo označí STM jako masový nebo když se snad dozvím, že je STM jen finanční náplast FELu. To, že se jedná hlavně o bakalářský program s velkým zaměřením na praxi jsem věděl už před nástupem a ačkoliv patrně budu chtít studovat i magisterský program, tak s tím tak nějak počítám (že to budu mít těžší nebo že nebudu studovat na stejnojmenném programu).

8 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Scotty

    kapl.tom<zavináč>centrumtečkacz

    Podle mě (spolu s Alčou) hodně přeháníte. Nepřijde mi tam nic vyhroceného, extrémního a podobně. Prostě normální debata. A těch pár bodů, cos tady vycuc - koho to pobuřuje? Fajn, STM nemá magisterský program, i když už měl být. Nic nového. Že berou hodně studentů? Tak ať je berou, vždyť i sám vidíš, jak to vykácí už v prváku (a třeba u nás na EaI je místo přeplněných několika oborů všude poloprázdno). Co se týče známek ze střední, sám jsem studoval s několika lidma, co sotva prošli střední, ale na ČVUTu patří k těm lepším. Střední je třeba nebavila nebo si neseděli s pedagogem... A jestli tě pobouřilo, že je STM masovým programem, tak se podívej na čísla. Prostě pro masy není, když na to není kapacita. Ale jinak pokrývá velkou oblast IT, takže zase z tohoto hlediska by se masovým nazvat dal. Nevidím na tom nic špatného...

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Tak to nevim, kde přehánim.

    „Každopádně jsem sem dával pouze věci, které by mohli zajímat současné a hlavně budoucí studenty STM a ostatní věci jsem vynechával.“

    Problémy mají všude, ale určitě to jsou hodně zajímavý informace, proto tu na to upozorňuju.

    Ale samozřejmě mě naštve, když si někde přečtu, že FEL je finančně nad vodou jen díky STM, což mi vzhledem k datu jeho založení přirozeně navodí myšlenku o jeho účelu. Ale ta informace a už vůbec moje myšlenka nemusí být pravdivá, takže asi tak. Jenom si prostě tříbím názor na všechno to dění okolo FEL, EaI, STM a hlanvě OI. Je kolem toho hodně hádek, to asi víš sám.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) Scotty
  3. 3
    Jirin

    To, že bdueš brán na STM, že jsi béčko si musíš zvyknout to je klasika. Jenže ono je to obráceně béčka dle mě jsou spíše EaI, několik lidí jde raději na EaI, že by zkoušky na STM neudělalo (resp. teď zkoušky nebyly, ale když jsem šel já), a že není magistr? TO je nějaký problém, je tolik škol stejného/podobného zaměření kde můžeš pokračovat... Tím si nadělá do bot leda tak FEL;)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  4. 4
    Jirin

    Jen ještě k otmu, že je STM záplata, myslím, že víš sám, že to tak bude. "Provoz STM" stojí defacto jen platy učitelů (kterých tam je teď méně než je třeba), my potřebujeme jen PC, a to má stejně každá škola, provoz EaI bude jistě dražší a holt musí uživit i elektro-předměty, které nikoho neberou.

    Ač to tak možná nezní, já bych volil STM asi i znovu, a to právě kvůli otmu, že je zaměřen hodně na praxi, než třeba CUNI, ci MUNI

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  5. 5
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Taky znám někoho, kdo byl línej jít na přijímačky, a tak šel na EaI (a je to první komentující zde icon_lol.gif).

    Snad ve všem s tebou souhlasim, včetně toho, že nelituju výběru STMka, je to pořád obor pro mě. Jinak řečeno to, že živíme FEL, je jenom vedlejšák, pořád k tomu máme ještě hodně zajímavý předměty.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) Jirin
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Jirin
  6. 6
    Martin Půlpitel

    Martin.Pulpitel<zavináč>fit.cvuttečkacz

    A co rikate na studijni program Informatika na FIT?
    http://fit.cvut.cz/?q=zajem...akalar

    btw. tento program bude "dotovat" ciste informatickou fakultu a jeji rozvoj. Tento rok chceme akreditovat magistersky i doktorsky program, jako studenti u nas budete urcite vitani
    http://www.facebook.com/hom...1&ref=ts

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #7
  7. 7
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Ha! Přetahovaná o studenty i na mém blogu. icon_smile.gif

    Osobně jsem to neměl potřebu moc řešit, protože jsem spokojen tam, kde jsem. Teď mluvim hlavně o předmětech, které se na STM vyučují a mam takový pocit, že jakkoliv je FIT podobný, tak to bylo o něco horší.

    No asi se dá čekat, že když nepřestoupim teď, tak už nikdy, protože když dodělám na STM i druhák, tak asi nebudu na poslední rok chtít někam jinam. Tak třeba se mi podaří dostat na magistra FITu i z STM. icon_wink.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) Martin Půlpitel
  8. 8
    Petr Stříbný

    petrstribny<zavináč>gmailtečkacom

    Není lepší se spíše ptát, co konkrétně dané studium přináší tobě? Jestli tě baví, jestli se dozvídáš informace, kvůli kterým si tam šel a jestli jsou tam schopní kantoři a fajn spolužáci?

    Pokud si se studiem spokojený, tak bych se na tyhle nálepky vykašlal. Prestiž oboru ti navazující studium stejně nezajistí.