Pohybuji se v okruhu lidí zaměřených na IT, pro něž je RSS každodenní chléb. Studie však ukázaly, že ho používá pouze cca 10% uživatelů internetu. Začněte také.

Internet by se dal přirovnat k velice rychle rozjetému vlaku. Udržet se v obraze vyžaduje buď hodně času a nebo technologii, která umožňuje selektivní výběr kvalitních informací. Ta technologie se jmenuje RSS a byl bych moc rád, kdyby se stala každodenním chlebem všech uživatelů internetu. Nevíte-li tedy co je to RSS a chcete zefektivnit svůj život, čtěte dále.

Co si mám pod RSS představit ?

Představte si, že máte všechny informace ze svých oblíbených webových stránek v jediném okně. Samozřejmě se tyto informace automaticky aktualizují a vy pouze navštěvujete tuto jednu stránku. Pokud váš zaujme nějaký nadpis či článek, můžete si ho buď přečíst v tomto okně (ne vždy možné) a nebo prostě kliknete na odkaz a informace se vám zobrazí v internetovém prohlížeči jako obvykle.

Ten základní rozdíl je v tom, kdo chodí ke komu. Doposud jste navštěvovali webové stránky, abyste získali informace. S RSS budou chodit informace za Vámi, abyste navštívili webovou stránku.

Co když má oblíbená webová stránka RSS kanál nemá ?

Pak byste jí měli přestat navštěvovat. Web který má ambice produkovat informace musí být sám otevřený novým trendům (a RSS není zrovna žhavá novinka). Je to to samé, jako kdyby prodejce pizzy s dovozem do domu vyžadoval, abyste si pro své lahodné jídlo po objednání přijeli sami.

Jak poznám jestli moje oblíbená webová stránka generuje RSS kanál ?

RSS

Poznáte to tak, že někde na oné webové stránce bude ikonka, podobná té v tomto odstavci. Bývá to oranžový čtvereček, uvnitř kterého je jakýsi radar (symbolizuje vysílání informací). Může to být ale i ikona s popisem XML či textový odkaz pojmenovaný jako: kanál, RSS, feed či channel. Moderní prohlížeče signalizují přítomnost RSS (na základě hlaviček) také v adresovém řádku. Tzn. že v poli kde je adresa webové stránky se vpravo zobrazí tato oranžová ikona.


Na tomto webu je poněkud originální ikona úplně vlevo nahoře, nebo v patičce pod nadpisem: Syndikace.

Proč bych ho měl(a) používat ?

Protože vám ušetří čas, aniž byste přišli o cenné informace. Kdysi před mnoho a mnoha měsíci (pozor, měsíc vývoje internetu je dlouhá doba) lidé dávali své oblíbené webové stránky do záložek, bookmarků, oblíbených položek chcete-li. Tyto weby pak periodicky navštěvovali a zjišťovali, jestli zde pro ně nejsou nové informace. Pakliže zjistili že ne, zavřeli stránku a jediné co získali byl zápornej čas.

RSS In Plain English.

Ovládáte-li angličtinu, neváhejte si pustit toto velice pěkně zpracované video. Není to nikterak složitá angličtina.

Chci být produktivní, informovaný a ušetřit čas. Chci začít používat RSS.

To je velice chytrý krok. Co tedy potřebujete ?

  • 1. Adresu RSS kanálu. Zkopírujte si jí z požadovaného webu.

  • 2. RSS agregátor / čtečku.

    Ta může být realizována jako webová aplikace nebo jako software pro vás operační systém. Stejně tak jako emaily můžete číst z klienta ve vašem operačním systému (např. Outlook Express), ale i prostřednictvím webových klientů.

    Pokud chcete mít své zdroje kdykoliv k dispozici z jakékoliv počítače, vřele Vám doporučuji webový Google Reader. Pokud chcete využít nepřenosný agregátor, stáhněte si nějaký například zde.

  • A to je vše, přidejte odkaz z 1. bodu do čtečky z 2. bodu a můžete začít číst své zdroje inteligentně !

Technická stránka věci.

RSS je akronym pro Really Simple Syndication. Jedná se o XML soubor => textový soubor s pravidly => díky pravidlům se dají informace strojově zpracovávat. To by stačilo, protože technickou stránku věci v tomto článku nechci řešit. Můj cílem je přimět co nejvíce lidí, aby začali používat RSS. Nevíte o co přicházíte ! Tedy ano pokud jste si přečetli tento článek, přicházíte o čas !

2 komentáře

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    maruška

    lipovsko<zavináč>seznamtečkacz

    no ješte nevim co to je?icon_exclaim.gif

    • Na komentář odpověděl(a) maruška v komentáři #2
  2. 2
    maruška

    lipovsko<zavináč>seznamtečkacz

    ja take neicon_arrow.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) maruška