Rozhodl jsem se napsat krátký seznam mých nejpoužívanějších aplikací a funkcí v Ubuntu. Více v článku.

Dneska jsem si při pohybu v Ubuntu uvědomil, že už jsem si za tu dobu našel v tomto systému věci, kterých bych se velice nerad vzdával. A tady jsou:

19 Nejpoužívanějších aplikací a funkcí:

  • Vlastnosti oken (Vždy nahoře) - Pokud kliknu pravým tlačítkem myši na hlavičku okna, získám kromě klasických voleb (minimalizovat, demaximalizovat, zavřít, přesunout) také pár funkcí, které z Windows jistě neznáte. Je to především volba Vždy nahoře, dále Vždy na viditelné ploše, Jen na této ploše popř. Přesunou na plochu vpravo (vlevo).

    Možná se vám to zdá jako maličkost, ale vzhledem k četnosti používání této funkce, je to pro mě asi nejužitečnější funkce vůbec. Je to velice užitečné např. když odněkud kopírujete části textů, ale dám vám lepší příklad:

    Čtu anglicky psané blogy a při tom se samozřejmě setkávám s neznámými slovíčky. Mám tedy otevřený Jabber slovník s aktivovanou volbou Vždy nahoře a pod tím samotný článek. Čtu tedy článek a kdykoliv narazím na neznámé slovo, prostě napíšu toto slovo a stisknu enter aniž bych přepínal programy. Navíc rolování myši se aplikuje vždy na to okno, nad kterým se nachází myš (nemusí bejt aktivní), takže opravu jakékoliv přepínání oken odpadá i při posouvání stránek. (Nevím jestli to takto nefunguje i ve Windows, ale mám pocit že tam je rolování aplikováno pouze na aktuální - aktivní okno.

  • Gajim - Pozor, Gajim != Gaim. Je to Jabber komunikátor. Kromě primární funkce (komunikace prostřednictvím krátkých textových zpráv) využívám také některé další transporty Jabberu. Především slovník, o kterém jsem se krátce zmínil výše. Je neuvěřitelně rychlý, slova píšete do stejného okna jako byste psali kamarádovi, tento kontakt vám odpoví tím, že přeloží váš požadavek. Jedinou nevýhodu to má v tom, že občas omylem pošlete slovíčko někomu v kontakt listu místo do slovníku. Nicméně zjistil jsem, že někteří moji kamarádi fungují stejně jako slovník. icon_smile.gif

  • Gedit - Tento „jednoduchý" textový editor používám hned několikrát denně. Dříve jsem do něj psal i TODO zápisky, ale k tomu jsem začal používat jinou, k tomu určenou aplikaci. Kdykoliv potřebuji poupravit nějaký textový soubor, ať už to jsou systémové konfigurační soubory nebo webové skripty, sáhnu po tomto programu. Zvýrazňuje syntaxi.

open-source.jpg
  • Quanta Plus - Podtitul, vývojové prostředí pro web mluví za vše. Zvýraznění syntaxe, párových značek a závorek je samozřejmostí.

  • LAMPP - Balík serverů Apach a mySQL + PHP + některé nástroje jako je např. phpMyAdmin. Nezbytná součást mého života.

  • Open Office - Open Office je už hodně známý multiplatformní kancelářský balík. Není to pouze textový procesor, ale stejně tak jako Office od Microsoftu představuje komplexní řešení pro většinu kanceláří. Kromě nejznámějšího editoru formátovaných textů (Writer) obsahuje také program pro tabulky (Calc), pro databáze (Base) i prezentace (Impress).

  • Opera a Firefox - Samozřejmě používám profesionálně psané internetové prohlížeče, podporující plug-iny či widgety (realizace velice obtížná až nemožná pokud program nepíšete objektově).

    Poslední dobou mám stále raději Firefox, zvláště od té doby, kdy jsem přestal používat RSS čtečku Opery. Firefox mi zobrazuje GPR, Alexa rank, světové časy (Mám tak neustále přehled o tom, kolik je hodin v Irsku kde je momentálně moje sestra nebo v USA, což se hodí při čtení tamních blogerů.) Ostatně nabízí mi i skvělý webový nástroj. Co mám na Opeře opravdu rád, je její propracovanost funkce zpět a vpřed (spolu s gesty myší). Kdy je stránka načítána z cache včetně vyplněných formulářů.

  • gFTP - Tento program využívám prakticky denně ku FTP spojení s webhostingy. Podporuje však i HTTP, SSH či FSP.

  • Integrovaná kontrola pravopisu ve Firefoxu, IM programech apod. - Není co dodat, kontrola pravopisu zde není jen a pouze v režii textového procesoru. Další ukázka krásy Open Source, všechno se dá provázat. Změnit jazyk není problém v kontextovém menu (nabídka, která se zobrazí po kliknutí na podtrhnutý text). Stejně tak se v tomto kontextovém menu nachází i návrhy na opravu, jak jste na to zvyklý.

kontrola-pravopisu-firefox.jpg

kontrola-pravopisu-gajim.png
  • Amarok - Je skvělý audio přehrávač. Používám ho od té doby, co jsem svůj druhý den na Linuxu odinstaloval XMMS a vyzkoušel Amarok. Svědčí to tom i tento foto-článek napsaný v září minulého roku. Dodám už jen, že hudební kolekci ukládá do SQL databáze (SQL mini nebo mySQL (pokud máte server)).

  • Kaffeine - Program ku přehrávání multimédií. Používám ho na všechny filmy včetně DVD. Jsem s ním naprosto spokojený, nabízí mnoho funkcí.

  • Password Manager - Je celkem jednoduchý v Javě napsaný program. Jak název napovídá, je to program určení ku organizaci hesel. Umí také hesla generovat a spočítat sílu takového hesla.

    Já jsem hodně dlouhou dobu používal pouze jedno heslo úplně všude, až se divím že jsem na to ještě nedoplatil. Nicméně už si nemůžu dovolit takto riskovat, a tak jsem nějaký takový program potřeboval. Nehledě na to, že když máte automaticky generované hesla k několika hostingům, tak se bez něčeho takového prostě neobejdete. Hesla jsou přenositelná v zašifrovaném souboru. Zašifrován je podle jednoho klíčového hesla (to už si pamatovat musím icon_smile.gif).

  • gThumb Slouží k hromadné úpravě obrázků. Ušetřil mi hodně času. (Jenom do třídnické galerie jsem dosud uploadoval přes 500 fotek, které vyžadovaly optimalizaci. Dalších tisíc jich je v mé soukromé galerii.)

  • Poznámky Tomboy - Místo tohoto programu jsem dříve používal textové soubory na ploše. Mám ho v Gnome-panelu a kdykoliv kliknu na jeho ikonu, vidím svůj TODO list. Nepoužívám ho však pouze na to, co mám udělat, ale i jako zápisník pro zajímavé věci.

  • Gimp - Propracovaný grafický editor. Je to jistě nejlepší program svého druhu na trhu Open Source. Zatím říkám o Photoshopu od Adobe, že je lepší. Je to hlavně tím, že s ním umím daleko lépe pracovat, zatím jsem neměl čas na bližší seznámení s Gimpem. Mé schopnosti ovládat tento program jsou značně omezené, přesto je to pro mě cenný pomocník při vytváření jednoduchých textur. (Na tomto blogu byl užit ku vytvoření zubovitých přechodů, pozadí rozšiřujících buněk pod články, body seznamů.)

  • KColorChooser - Opět aplikace defaultně určená pro KDE. Jedná se o jednoduché kapátko, které určí RGB kód barvy kdekoliv na monitoru.

  • MultiGet Download Manager - Program pro stahování dat nejen přes HTTP.

  • K3b - Myslím že bezkonkurenční nástroj pro vypalování (vyžaduje některé knihovny prostředí KDE, je defaultně určený pro něj). Zkoušel jsem i Gnome-baker, ale neměl jsem s ním dobré zkušenosti (např. vypálil polovinu požadovaných data a poté z mně neznámých důvodů selhal.

  • Wine - Používám ho momentálně pouze ku emulaci BitSpirita. Přes veškerou snahu se mi nepodařilo torrenty v Linuxu rozchodit (ačkoliv jeho podpora je už v defaultní instalaci Ubuntu). Firewall nepoužívám, problém bude v nastavení NAT. Pokud mi někdo umíte poradit, tak neváhejte, budu vděčný.

18 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    kivan

    kivan<zavináč>centrumtečkacz

    V Gajimu jsem nějak nerozchodil kontakty z ICQ - jsem levý nebo to nejde? :) Jinak místo gFTP bych ti snad doporučil Gnome Commander, který pro FTP používám zase já :) A v preferování Amaroku před XMMS souhlasím :)

    Dobrý článek! icon_biggrin.gif

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #2
  2. 2
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Mluvíme o Gajimu nebo Gaimu ? Gaim si je stáhne sám jako jiný ICQ klienti. Gajim vlastně taky, jenže to je klient jenom pro Jabber protokol. Tzn. když chceš ICQ kontakty, tak musíš použít transport jako to dělám já (ovčem musel by ses vzdát posílání souborů přes ICQ). V každým případě ale musíš mít registrovaný Jabber ID.

    Gnome Commander se asi podobá Total Commanderovi co ? No uvidim, v jednoduchosti je krása. icon_smile.gif

    Díky. icon_wink.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) kivan
  3. 3
    libol

    diskuse<zavináč>privatnitečkanet

    Jsi si jist, že nepoužíváš firewall? Nemýlím li se v Ubuntu je přítomen standardně (bez grafického rozhraní! - jestli tě to nezmátlo).
    Mi Azureus bez problému gunguje - od doby co jsem povolil porty ve firewallu ;-)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #4
  4. 4
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Azureus mi fungoval taky, ale jen při prvním spuštění (známka toho že ve FW to nebude). Při dalším spuštění totiž padá. Zkoušel jsem to před nějakým tím měsícem vyřešit tady: http://forum.ubuntu.cz/view...?id=7673 .

    Jak se jmenuje ten defaultně nainstalovaný firewall ? Jestli máš na mysli Firehol, dal bych ruku do ohně za to, že jsem ho ručně doinstalovával a následně povolil úplně vše.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #3, který napsal(a) libol
    • Na komentář odpověděl(a) eMDi v komentáři #6
    • Na komentář odpověděl(a) libol v komentáři #11
  5. 5
    Element Existencie

    Suhlas, Amarok, Kaffeine, skvele softy. Na torrenty pouzivam KTorrent, s ktorym som maximalne spokojny.

  6. 6
    eMDi

    emdi<zavináč>emditečkask

    GuardDog jse to jmenuje :) ten firewall :) skus treba jeste ktorrent, nebo jine :) jinak dobrej vyber, akorat, ze ja misto FTP programu upravuju v Quante soubory primo na servru :) jo, a promin, ze az teprve dnes jsem si te pridal do ctecky :) inu, kdyz pouzivas tolik KDE apps, neni lepsi prechod na KDE?

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #10
  7. 7
    leviathan

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom

    Já jsem zrovna před týdnem udělal následující věc (ve win): "Start> Spustit> 'diskmgmt.msc'" a během několika vteřin jsem svoje Ubuntu vymazal. Zjistil jsem, že to opravdu není systém pro mě a že jsem skrz na skrz windowsák.

    V Linuxu jsem nedosáhl ani 5% efektivity jakékoliv práce, kterou normálně ve winech dělám. Blbý ale je, když se zamyslím, jak to se mnou bude dál. XPčka se přeci nebudou používat věčně a Vista je tak odporný systém, že vůbec nepřipadá v úvahu ... možná tedy nějaký windowsí serverový OS, který není dělaný pro děti, ženský a důchodce (a hulána).

    • Na komentář odpověděl(a) eMDi v komentáři #8
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #10
  8. 8
    eMDi

    emdi<zavináč>emditečkask

    skus presneji definovat, proc tam neni ta efektivita, mozna to bylo tim, ze jsi pouzival Gnome, kere neni az tak moc pritulne pro novacky, skus spis KDE. a Tondo, neni to GuardDog nybrz WatchDog :) jelikoz jsem psal svuj prispevek temer o pate rano, prosim omluv mne :D

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #7, který napsal(a) leviathan
    • Na komentář odpověděl(a) leviathan v komentáři #9
  9. 9
    leviathan

    michaelf.ms<zavináč>gmailtečkacom


    Efektivita tam není, protože nemám u Linuxu vypěstované tak efektivní pracovní návyky jako na Windows. Kdybych vyrůstal na unixu a ne na DOSu, bylo by to dneska nejspíš obráceně :)

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #8, který napsal(a) eMDi
  10. 10
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >eMDi: Zkusil jsem spustit watchdog a byl jsem informován, že program neni v současné době nainstalován.

    Ono kdyby to bylo ve firewallu, tak by mi torrent pravděpodobně nefungoval ani přes Wine. Sice jsem se Wine moc nezabýval, ale předpokládám, že internetové připojení funguje normálně přes operační systém, takže tim firewallem by data prošly tak jako tak (kdybych teda nějakej měl). Leda by Wine fungovalo nezávisle a mělo vlastní cestičku do internetu, to by pak ale musel mít i vlastní ovladače na síťovku.

    Ale já zase tolik KDE aplikací nepoužívám. A přejít se mi na něj určitě nechce, Gnome mám daleko raději. KDE jsem měl na svým prvním Linuxu (Mandrake), ale to už je hodně dávno a tenkrát jsem u něj vydržel ještě kratší dobu než leviathan. icon_biggrin.gif

    Jinak jsem rád, že jsi si mě přidal do čtečky. icon_wink.gif

    >leviathan: Jasně, je těžký přejít z OS kterej používáš celej život. To je jeden z důvodů proč většina lidí používá Windows. Pomohlo by dávat dětem do školek a škol Linux.
    Ale zrovna v tvým případě se ani nedivim, že jsi nevydržel, když sis všechno dobrovolně ztěžoval. Viz. „Já nepoužívám Grub, vždycky přehodim v BIOSu pořadí disků, když chci nabootovat jinej systém." V tom bych taky pracovat nechtěl.

    P.S. Teď jsem zkusil stáhnout něco pomocí defaultního gnome-btdownload a stahování začalo icon_smile.gif (dřív se mi nepodařilo připojit k nikomu). Tak nevim, je možný, že jsem to nevědomky dal dohromady.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #6, který napsal(a) eMDi
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #7, který napsal(a) leviathan
  11. 11
    libol

    diskuse<zavináč>privatnitečkanet

    Jako grafickou nádstavbu ferewallu používám Firestarter (objeví se v Systém -> Správa) a tam vidím co a jak.
    Viditelně už to ale šlape ;-) .

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Antonín Daněk
    • Na komentář odpověděl(a) kivan v komentáři #13
  12. 12
    Scotty

    Mala poznamka jen k ty mysi. Kdyz ve svych woknech (Win XP MCE 2005) pouzivam kolecko, tak to neplati pro aktivni okno, ale pro okno, nad kterym se kurzor nachazi. Ale je to jen diky ovladacum (vyrobce mysi je Genius), bez ovladacu od vyrobce to fungovalo na aktivni okno...

  13. 13
    kivan

    kivan<zavináč>centrumtečkacz


    Jenom bych se chtěl zeptat, ve firestarteru jsem si nastavil jak pro místní síť tak pro připojení k internetu "Neznámé zařízení (ra0)" namísto ethernetových zařízení, protože jsem připojený přes WLAN. Firewall sice "zakřičí", že objevil chybu a nemůže být aktivován a přitom se záhy sám zapne... Je to v pořádku? :) Myslím tím, jestli firewall šlape tak jak má :)

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #11, který napsal(a) libol
    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #14
  14. 14
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Myslim že nejlepší bude zkusit zeditovat tenhle soubor: /etc/firehol/firehol.conf, třeba zakázat http a potom # firehol restart. No a když ti nepůjde prohlížení webu tak to bude ok. icon_smile.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #13, který napsal(a) kivan
  15. 15
    teekey

    teekey<zavináč>laterptečkanet

    neco na podobne tema jsem spichnul taky pred casem na svem blogu :)) Dovolil jsem si trosku zalinkovat...
    http://laterp.net/index.php...eobejdu/

  16. 16
    Ladislav Zelenka

    ladazelenka<zavináč>wiracomtečkacz

    Na torrenty používám KTorrent, chodí bezchybně hned po instalaci. (Ubuntu 7.10 GG).

  17. 17
    Frenky

    me to s torenty na linuxu taky nikdy neslo, ale v posledni verzi kubuntu jsem naramne spokojen s ktorrentem, kupodivu funguje bezva.

  18. 18
    Pavel Chovančík

    pavel<zavináč>chovanciktečkacz

    Já bych snad jenom připomenul:

    Na hesla: Revelation
    Na výběr barev: gColor2
    Na videa: VLC

    icon_mrgreen.gif