Nedávno jsem psal o upgradu na Ubuntu 8.04. Po několikadenním užívání jsem ale silně zklamán.

Z Ubuntu se stal nestabilní operační systém. Je sice dobře kompatibilní s většinou hardware a je user-friendly jako Windows, ale to si vybírá svou daň. Každý (trošku znalý) linuxák ví, že Ubuntu má už od začátku snahu o zpřístupnění Linuxu Windowsackým uživatelům. Vývojářům se opravdu daří přiblížit Ubuntu Windowsům, bohužel i s jeho chybami. S novým Ubuntu je nespokojen také MzK, který jej používá na svém notebooku.

Za tři dny užívání mi systém dvakrát úplně vytuhnul, nedalo se to vyřešit ani restartováním grafického prostředí. Přitom toto byla doposud snad největší výhoda Ubuntu (resp. všech jiných distribucí). I když se vám počítač zaseknul, stačilo restartovat jen grafiku. Dále se stalo to, že úplně přestala reagovat klávesnice. Musel jsem se odhlásit a zase přihlásit. Caps Lock se mnohdy invertoval - při zapnutí psal malé písmena a naopak. Jednou mi také spadnul Firefox, ale to bude způsobené tím, že se jedná o beta verzi.

Zkrátka stabilita šla do háje. Podotýkám, že jsem v době vzniku problémů nedělal se systémem žádný psí kusy (OO + Firefox + IM). Jestli to takhle půjde dál, tak pápá lálá Ubuntu.

5 komentářů

Neváhejte napsat k článku komentář

Nevyplňujte:

  1. 1
    Flavicius

    Flavicius<zavináč>hotmailtečkacom

    Jestli je to takhle, tak to nejspíš nebudu ani updatovat Mint, až přijde nová verze. Jen tak mimochodem - znáš fígl alt+SysRq+reisub? Tím se dá bezpečně restartovat systém, při jeho zamrznutí, kdy nefunguje např. ctrl+alt+backspace pro restart Xek.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  2. 2
    kuba

    Počkej si 45 dní na openSUSE 11. To bude lepší kafe ;-)

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #3
  3. 3
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    >Flavicius:To jsem nevěděl, díky za info. Dokonce jsem musel googlit, co je to reisub. icon_cool.gif

    >kuba: JJ, uvažuju o změně distribuce.

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #2, který napsal(a) kuba
    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #1, který napsal(a) Flavicius
  4. 4
    Kerim

    Mně toto, co popisuješ, provádělo Ubuntu 7.10. Co se týče 8.04 tak se mi jeví stabilnější, ale malý chybky tam jsou. HH používám od jejich vydání, a jeste mi nespadly, a to je pouzivam kazdodene prakticky cely den.

    • Na komentář odpověděl(a) Antonín Daněk v komentáři #5
  5. 5
    Antonín Daněk

    danek<zavináč>antonindanektečkacz

    Pravděpodobně to bude způsobený upgradem. Čistá instalace asi takový problémy nemá. Mám tušení, že tuhle instalaci už upgraduju minimálně podruhý - budu muset udělat čistou instalaci. icon_confused.gif

    • Tento komentář je reakcí na příspěvek #4, který napsal(a) Kerim